Als lokaal team samenwerken

nov 27, 2021

Fysiotherapeut Daphne van de Giessen behandelt veel ouderen in Nieuw-Vennep. Ze is heel blij dat ze op 23 september 2021 naar de multidisciplinaire bijeenkomst over ouderenzorg van Lokaal samenwerkingsverband Nieuw-Vennep is gegaan. Ze vond het heel inspirerend om met elkaar kennis en ervaring te delen. Twee weten echt meer dan één!

Fysiotherapeut Daphne van de Giessen

Daphne: “Ik vond het geweldig om met allemaal verschillende disciplines aan tafel te zitten. Hoe iedereen vanuit zijn eigen vakgebied en deskundigheid over het onderwerp sprak. Zo vertelde iemand van de thuiszorg over wat zij doet, als ze ziet dat iemand eenzaam is. Zij wist weer hele andere dingen, dan ik zelf wist. Zo inspirerend en leerzaam! En daarbij ook heel leuk om nu de mensen te leren kennen bij de namen die ik al langere tijd voorbij zie komen.

Digitale ondersteuning samenwerking

De mogelijkheden van het digitaal communicatieplatform KIS spraken mij enorm aan. Ik ben echt van de korte lijntjes. Een gezamenlijk behandelplan en de mogelijkheid om elkaar via één systeem op de hoogte te houden, daar wordt ik nou echt enthousiast van! Zo kan je samen naar het totale plaatje kijken en krijgen we allemaal beter inzicht in hoe het met iemand gaat. Wat die persoon nog wel kan en waar problemen liggen. Ik denk dat het werken in zo’n communicatiesysteem de samenwerking in Nieuw-Vennep een boost zou geven. Het zorgprogramma op de website van de Zorggroep is ook heel fijn. Heel overzichtelijk, met al die linkjes naar de verschillende disciplines en wat zij allemaal doen.

Snel schakelen

Bij ouderenzorg gaat het erom dat iemand zolang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven, actief kan blijven en zich goed voelen. Dat vraagt om snel schakelen als je een probleem ziet buiten je eigen deskundigheid. Mensen hebben gewoon recht op goede zorg. Ik vind dat dit onze gezamenlijke opdracht is. Als lokaal team. Bijvoorbeeld als iemand opeens moeilijker loopt, dan zal de thuiszorg, die al iedere dag bij deze persoon komt, dit als eerste opmerken. Dan is het fijn als ik hierover een bericht krijg via het KIS. Dan kan ik zo snel mogelijk een nieuwe afspraak plannen of een al gemaakte afspraak naar voren schuiven.

Van ouderen kunnen wij leren

Ik werk nu 6 jaar bij Fysiocentre in Nieuw-Vennep. Geleidelijk aan ben ik me steeds meer gaan richten op ouderen en heb ik diverse aanvullende cursussen gedaan. Dit werk geeft mij veel voldoening. Ik vind dat ik als fysiotherapeut veel voor ouderen kan betekenen en van hen ook veel terugkrijg. Ouderen zijn over het algemeen enorme doorzetters en positief ingesteld. Daar kunnen wij nog wat van leren!”

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.