Vragen over gebruik mondkapjes bij een longziekte

jun 5, 2020

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het OV. Maar wat betekent dat voor mensen met een longziekte? Daar krijgt het longfonds veel vragen over. Zoals bijvoorbeeld deze vraag:

Wat als ik geen mondkapje kan dragen, omdat ik er benauwd van word door mijn longziekte?
Als je een longziekte hebt en je wilt met het OV reizen, dan is het juist belangrijk een mondkapje te dragen. Veel mensen met een longziekte hoesten regelmatig en kunnen daardoor anderen sneller besmetten als ze zelf besmet zijn. De klachten lijken in het begin vaak op hun chronische klachten, waardoor het kan gebeuren dat longpatiënten een besmetting niet direct in de gaten hebben.

Volg onderstaande tips om benauwdheid door een mondkapje zoveel mogelijk te verminderen:

  • Zorg voor een mondkapje van dichtgewoven maar dunne stof, of van ander niet te dik materiaal.
  • Oefen thuis met het dragen van het mondkapje: Begin met het opzetten van een mondkapje als je rustig zit. Adem rustig in en uit. Daarna begin je eens met een stukje lopen in huis, let erop dat je je tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uurtje je mondkapje op te houden terwijl je een boek leest.
  • Zorg dat je niet gehaast bent als je op reis gaat. Neem de tijd. Zorg dat je ruim van te voren op het perron of bij de bushalte bent, zodat je op adem kunt komen, en niet meer benauwd bent wanneer je instapt. Op dat moment – vlak vóór het instappen – moet je namelijk het mondkapje opzetten. Je hoeft dan nog maar een klein stukje te lopen. Blijf steeds op 1,5 meter afstand van anderen.
  • Heb je van je arts ‘rescue medicatie’ (een kortwerkende luchtwegverwijder zoals salbutamol, terbutaline, ipratropium), dan kun je – eventueel in overleg met je arts – voordat je het mondkapje gebruikt een extra puf nemen.

Meer antwoorden op veelgestelde vragen over mondkapjes leest u op de website van het Longfonds .

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.