Netwerkbijeenkomst 1ste lijn Haarlemmermeer 2021

mei 19, 2021

De jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor eerstelijns zorgverleners in de Haarlemmermeer was 18 mei jl. Meer dan 100 zorgverleners hadden zich voor de online bijeenkomst aangemeld. Deelnemers lieten via de chat weten, de avond als zeer informatief en inspirerend te hebben ervaren.  Het programma zag er als volgt uit:

Positieve gezondheid

Gastspreker Machteld Huber is de grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Toen zij in het begin van haar loopbaan als huisarts, zelf met ziekte werd geconfronteerd, ontdekte zij dat haar ervaring als patiënt veel verder strekte dan wat zij als arts ooit had geleerd. Zij merkte dat zij zelf haar herstel actief en positief kan beïnvloeden. Sindsdien heeft zij zich gericht op het aanvullen van de zorg met ‘gezondheidsbevordering’, wat inmiddels breed omarmd wordt. Zij ontving onlangs van de Gemeente Haarlemmermeer de Cruquius Penning voor haar werk. Ter ere van de uitreiking is een mooie video (6:35) over haar gemaakt.

Persoonsgebonden Gezondheidsomgeving (PGO)

Gastspreker Sylvia Veereschild, specialist ICT gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg en voormalig borstkanker patiënt, heeft aan den lijve ondervonden, dat gegevensuitwisseling tussen zorgverleners niet op orde is en wat er mis kan gaan als gegevens niet meeverhuizen van het ene naar het andere ziekenhuis. Daarom wil ze graag een persoonlijke gezondheidsomgeving, zodat de patiënt zelf de regie kan voeren over zijn/ haar gezondheidsgegevens en deze kan delen met (nieuwe) artsen en paramedici. Ze vertelt er over in deze korte video (0:53).

Persoonsgericht zorg

Kaderhuisarts diabetes Arrianne Tange en praktijkondersteuner Marieke Nolens maakten samen met een patiënt een best practice video over persoongerichte zorg. De video werd tijdens de bijeenkomst vertoond. Aansluitend gaven de makers antwoord op vragen van deelnemers.

Bekijk de Video Persoonsgerichte zorg  (2:22)

 

Thematafels

De deelnemers hadden van te voren een keuze gemaakt uit de volgende onderwerpen: persoonsgerichte zorg / positieve gezondheid, gegevensuitwisseling in de zorg, vormgeving hybride zorg en ‘Wat heeft Corona je gebracht?’ In zogeheten break-out rooms hebben zorgverleners van verschillende disciplines (groepen van ongeveer 8 personen) met elkaar over deze onderwerpen van gedachten gewisseld.

 

Reactie van deelnemers

Ik neem mee dat je een klacht ook kunt benaderen vanuit de positieve (mentale) gezondheid. Ik wil mij meer gaan richten op het welzijn van de patiënt; om te kijken of hierdoor ook klachtvermindering kan ontstaan..

Positieve gezondheid stond al in de toekomstvisie van onze praktijk en het concept is reeds bij ons bekend. Toch heel inspirerend om Machteld weer te horen spreken.

Prettige, vlotte bijeenkomst. Toekomstgericht!

Leuk om, als nieuwe diëtist in deze regio werkzaam bij Voedingsadviesbureau De Winter, de personen te zien waarmee ik samenwerk! En daarbij toevoegende: dat we allen eenzelfde doel hebben; de mens met zijn/haar waarden, ideeën en doelen op één zetten en als zorgverleners eromheen staan.”

Foodbox

Aangezien ontvangst met een buffet dit jaar niet mogelijk was, was er een foodbox samengesteld voor de eerste trek. Circa 70 foodboxen zijn dinsdag bij zorgverleners binnen Haarlemmermeer bezorgd.

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.