Samenwerkende huisartsen vaccineren in de VanZantenhal

apr 22, 2021

bericht InforMeer – 21 april 2021:  

In Haarlemmermeer krijgen alle inwoners van 60 tot en met 64 jaar deze week de mogelijkheid om zich te laten vaccineren. Dat gebeurt via de huisarts. 34 van de 40 huisartsen in Haarlemmermeer hebben zich verenigd via Zorggroep Haarlemmermeer in één vaccinatielocatie: de VanZantenhal in Nieuw-Vennep. Al 70 procent van de groep heeft zich aangemeld. Dat zijn ruim 4.000 mensen. Eind juni volgt de tweede prikronde om een volledige vaccinatiebescherming te krijgen. Die wordt op dezelfde manier georganiseerd. Een van de initiatiefneemsters van deze vaccinatieoperatie is Martine Verwijs, huisarts in Hoofddorp. InforMeer ging met haar in gesprek.

Gezamenlijk vaccineren
Het grote voordeel van gezamenlijk vaccineren? Huisarts Martine Verwijs legt het uit: “Het vaccineren tegen corona is heel ingewikkeld. De vaccinatiestrategie wisselt steeds. De vaccins hebben een lastige gebruiksaanwijzing. Het is heel anders dan de griepprik. Nu we deze ingewikkelde opdracht samen met veel huisartsen doen, geldt dat vele handen licht werk maken. Je zorgt dat er één kleine organisatie verantwoordelijk is voor de administratie en de uitvoering. Op deze manier hoeven huisartsen maar één dag aanwezig te zijn in de VanZantenhal en houd je meer capaciteit over in de praktijk voor de reguliere patiëntenzorg. Het is belangrijk dat die door blijft gaan. Daarbij kunnen patiënten nu, doordat er meerdere prikdagen zijn, meer kiezen in wanneer ze in de prikweek terecht kunnen. Als dit vaccineren door de individuele huisarts was gedaan, dan was er veel minder flexibiliteit voor de patiënt geweest.”

Opdracht
De vaccinatie is een opdracht van de Rijksoverheid en daarmee de RIVM. Huisarts Verwijs: “Binnen Haarlemmermeer moeten we meer samenwerking zoeken. Dit project is een mooie opstap om tot nog meer eenheid te komen. We doen het samen. We prikken nu en over twaalf weken weer. Nu staat de meivakantie voor de deur, straks de zomervakantie. Ook huisartsen hebben op hun tenen gelopen en zijn toe aan een broodnodige time out. Die prik moet er wel in. Met dit systeem houden we continuïteit van het vaccineren, maar ook voor de huisartsen zelf.”

Zorggroep
Het samenwerkingsplan is deels ontstaan vanuit de Zorgroep Haarlemmermeer. Die is indertijd opgericht om de chronische zorg voor de huisartsenpraktijken te organiseren. Maar, de Zorggroep Haarlemmermeer zal steeds meer proberen om huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten te ontlasten door bepaalde zorgtaken gemeenschappelijk te organiseren. Martine Verwijs: “Wij zien dat de belasting voor de huisartsenpraktijken groot is. Daarom is de Zorggroep opgericht. Hierin zitten ook verschillende praktijkmanagers. De vraag was: hoe gaan we dit vaccineren aanpakken? Het is een hele organisatie met steeds wisselende informatie vanuit de overheid. Dat hadden huisartsen nooit goed allemaal alleen kunnen doen. Nog los van het feit dat iedereen hetzelfde wiel aan het uitvinden is.

Door corona kwam afgelopen jaar heel veel op de huisartsen af, in een hele korte tijd. Dat logistiek ingewikkelde vaccineren erbij, dat was te zwaar. Eerst vonden we dat dit vaccineren door de GGD zou moeten worden gedaan, maar de overheid rekende toch op de hulp van de huisartsen. Dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken en onze energie gebundeld. Ik word hier heel blij van en ben erg trots dat we dit in onze gemeente zo mooi voor elkaar hebben gekregen. Wij dragen op deze manier ook bij aan de herwinning van vrijheid voor bepaalde mensen. Dat is heel belangrijk. We werken professioneel. Het is een eerlijk en uniform systeem. Alle mensen in de Haarlemmermeer tussen de 60 en de 65 jaar krijgen dezelfde behandeling en dat is overzichtelijk en duidelijk.”

Naar het hele artikel >>

 

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.