Tweede COVID-19 vaccinatieronde

jul 9, 2021

Donderdagmiddag 8 juli trokken de aanwezige zorgverleners om 17.45 uur de deur van de Vanzantenhal in Nieuw-Vennep achter zich dicht. De zorgverleners kijken terug op een goede vaccinatieweek. In totaal zijn er afgelopen week zo’n 4.100 prikken in Nieuw-Vennep gezet en op vrijdag 2 juli 550 prikken in Zwanenburg.

Gele boekje en CoronaCheck-app

Indien gewenst konden gevaccineerden een stempel in hun gele vaccinatieboekje laten zetten. Uit praktische overweging gebruikten de 37 samenwerkende huisartsenpraktijken uit de regio hiervoor de stempel van Zorggroep Haarlemmermeer. De Zorggroep waarvan zij lid zijn.

De eigen huisarts is verantwoordelijk voor het verdere registratieproces. De huisarts registreert de vaccinaties in het dossier van de patiënt en geeft hierbij ook aan of de patiënt het goed vindt dat de vaccinatie wordt doorgegeven aan het RIVM. Als dat het geval is, wordt de informatie doorgegeven en komt de vaccinatie in de CoronaCheck-app terecht.

Krachten bundelen

Voorafgaand aan de vaccinatieweek heeft een multidisciplinaire initiatiefgroep bestaande uit Martine Verwijs (huisarts), Arjan Hoekstra (apotheker), Daniëlle Verhoeff ( locatiecoördinator), Irene de Kooker (praktijkmanager), Karin Baarslag (praktijkmanager), Jacky Loobeek (praktijkmanager) en Machteld van der Meer (praktijkmanager en namens de Zorggroep projectleider covidvaccinaties) keihard gewerkt om de twee COVID-19 vaccinatierondes voor te bereiden.

Samen de klus klaren brengt voordelen

Door de onderlinge samenwerking tussen huisartsenpraktijken en apotheken in de Haarlemmermeer kon er één beleid voor de Haarlemmermeer worden neergezet. Machteld van der Meer: “De personele inzet kon over de praktijken en apotheken worden verdeeld. Continuïteit van zorg werd op deze manier optimaal gewaarborgd in zowel de praktijken als op de priklocaties. Met als bonus leuke ontmoetingen en prettige samenwerkingen tussen zorgprofessionals van verschillende praktijken en locaties.

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.