Als één team om de patiënt heen

dec 14, 2023

interview

Vikash Gopie is sinds 2020 beherend apotheker van apotheek Skagerrak. Hiernaast is hij kernteamlid van Wijksamenwerkingsverband Hoofddorp-Bornholm en Vijfhuizen. Vikash: “Ik heb een prachtig vak. Het is zoveel meer dan alleen medicijnen verstrekken. Mijn droom is dat wij als één team om de patiënt heen staan. Een efficiënte eerste lijn, waar eenieder doet waar hij goed in is en waar duidelijk is wie wat doet.

Ik houd graag een pleidooi voor ons wijksamenwerkingsverband, omdat ik zie hoe belangrijk het is om elkaar te kennen. Er zit zoveel meerwaarde in samenwerking. Laten we de gaten opvullen waar we elkaar missen als professionals. Een belangrijke eerste stap is om elkaar te leren kennen en de lijntjes naar elkaar te leggen.

Samen sterker

Er zijn verschillende onderwerpen waar wij als eerstelijnszorgprofessionals allemaal bij betrokken zijn, maar op het moment werken wij eigenlijk vanuit aparte eilandjes. Zo zie ik bijvoorbeeld op het gebied van inhalatie-instructie en herhaalrecepten ruimte voor verbetering. Nu geeft zowel de apotheek als de POH somatiek dikwijls de instructie. Je ziet vaak dat de patiënt eerst de huisarts belt voor een herhaalrecept, waarna de huisarts het recept genereert en doorstuurt naar de apotheek. Deze stappen kunnen wij als apotheek makkelijk overnemen. Dat scheelt de huisarts veel kostbare tijd. Je kunt je tijd tenslotte maar één keer uitgeven, dus laten we dat goed doen!
Onze samenwerking met de fysiotherapie en de diëtisten is nog niet gestructureerd. Toch zie ik ook daar mooie samenwerkingskansen. Ik denk bijvoorbeeld aan obesitas of valpreventie. Hoe mooi is het als we samen met een diëtist kunnen kijken of een ander dieet iets kan bijdragen aan medicatievermindering. De afbouw van antidepressiva en slaapmedicatie is nog zo’n onderwerp, waarin wij als eerstelijnszorg meer de samenwerking kunnen opzoeken om de zorg te verbeteren voor de patiënt.

APK voor medicatie

Op het gebied van polyfarmacie kunnen wij als apothekers veel bijdragen aan goede zorg dichtbij huis. Op het moment dat iemand chronische medicatie gebruikt, nemen wij als apotheek het initiatief om een afspraak te maken met de patiënt om de medicatie door te spreken. Past alles nog goed bij elkaar en zijn alle medicijnen nog nodig of ontbreekt er juist medicatie? Onze voorkeur gaat uit naar een gesprek bij de patiënt thuis. De thuissituatie geeft zoveel extra inzicht hoe het met de medicatie gaat. Je ziet hoe de medicijnen worden bewaard en of daar bijvoorbeeld verouderde medicatie bijzit. En je ziet wat er nog meer wordt ingenomen. Regelmatig is er zelfzorgmedicatie van de drogist in huis, die niet goed samengaat met de voorgeschreven medicatie. Mijn bevindingen bespreek ik altijd met de desbetreffende huisarts. In overleg wordt er een beslissing genomen over het vervolg van de medicatie. In de meeste gevallen zal de huisarts dit aan de patiënt uitleggen. Soms doe ik dat zelf.

Signaleringsfunctie apotheek inzetten

We zijn in de opstartfase van ons wijksamenwerkingsverband. Na een brainstormsessie hebben wij ervoor gekozen om met het onderwerp Welzijn op Recept aan de slag te gaan. Ik zit zelf ook in de werkgroep. Ik zie een belangrijke signaleringsfunctie voor de apotheek. Mensen komen regelmatig bij ons aan de balie en we zien dan hoe het met ze gaat. We zien ook als het steeds slechter gaat. Hoe mooi zou het zijn als ik mijn assistenten kan vertellen wat ze kunnen doen in zo’n geval, waar ze naar kunnen verwijzen. Dat zou echt een win-winsituatie voor alle betrokkenen zijn. Met de patiënt voorop natuurlijk.”

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.