De kracht van GLI CooL

apr 18, 2023

Leefstijlcoach Anuschka en deelnemers Carin en Mareille zijn enthousiast over het programma GLI CooL. Ze delen graag hun ervaringen.

 

Anuschka: de GLI is hard werken

Anuschka Versteege is leefstijlcoach bij Fysiotherapie Berendes in Vijfhuizen. Ze begeleid op het moment vier groepen GLI-CooL. De eerste groep heeft het programma bijna afgerond.

Van begin tot eind
Anuschka: “Ik heb voor GLI CooL gekozen, omdat ik dan de mensen het hele programma door zelf begeleid. Na twee jaar ervaring als leefstijlcoach CooL zie ik al snel of CooL wel of niet bij iemand past. Het is namelijk hard werken om je gedrag te veranderen. Er is moed voor nodig. Ik probeer mensen te stimuleren kleine acties voor zichzelf te bedenken, zodat ze steeds een klein stapje vooruit maken en dus zelf succes ervaren. Iemand moet hier echt voldoende tijd en ruimte voor kunnen maken.

Uit eigen beweging
Bij CooL ligt het meer gaan bewegen buiten het programma. Bij het reguliere aanbod. Dat vind ik de kracht van CooL. Op deze manier kiezen ze een activiteit die bij hen past en die ze ook leuk vinden. Hierdoor is de kans groter dat mensen doorgaan met bewegen als het programma is afgelopen. Eén van de deelnemers Whatsappte laatst de groep: “Ik ga komende dinsdagavond wandelen. Wie gaat er mee?” En zo is er dus op eigen initiatief van de deelnemers een wandelgroepje ontstaan. Daar krijg ik echt energie van!

“Coachen is het leukste dat er is. Mensen net dat extra zetje geven richting een zelf gekozen doel. Het geeft me veel energie om mensen daarin te zien slagen.”

Bewust kiezen voor CooL of SLIMMER
Bij SLIMMER ligt de focus op het samen bewegen in de groep. Dit past bij mensen voor wie het belangrijk is om ook daadwerkelijk samen beweegactiviteiten uit te voeren die echt over een drempel geholpen moeten worden om weer te gaan bewegen. Voor hen is CooL, waar de focus op de eigen regie ligt en het bewegen buiten het programma zit, minder geschikt. Daarom is het belangrijk je als verwijzer af te vragen of iemand onder eigen regie het bewegen wil of kan oppakken. Nu zie ik vaak dat de locatie waar de GLI gegeven wordt de belangrijkste motivatie is om voor een van beide programma’s te kiezen.

Zelfde doel, andere weg
Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen met realistische doelen aan de GLI beginnen. Het doel kan dan wel hetzelfde zijn, maar de weg er naartoe is vaak heel verschillend. Om onnodige teleurstellingen en uitval te voorkomen is het belangrijk dat de huisarts samen met de patiënt bespreekt welk programma het beste past. Waar is iemand naar op zoek? Hoewel gewichtsreductie voor de meeste mensen op nummer 1 staat, spreken mensen bij wie CooL goed past, vaak over wat meer abstracte doelen, zoals ‘weer lekkerder in mijn vel zitten’ of ‘meer balans in mijn leven’. Mijn persoonlijke mening is dat CooL het meest effectief is bij mensen met een BMI tussen 25-35. Mensen met een BMI hoger dan 35 komen te kort bij de GLI, zij hebben meestal meer begeleiding nodig.

De groep biedt herkenning en inspiratie
Tijdens de intake hoor ik vaak dat mensen er tegenop zien om in een groep aan de slag te gaan. Ze hebben associaties met een AA-meeting. Ze vinden het eng. Schaamte speelt vaak een grote rol. Deze drempel is eigenlijk altijd na twee bijeenkomsten weg. De herkenning in elkaars verhalen helpt enorm. ’Oh, ik ben niet de enige!’ Later gaan deelnemers steeds meer elkaar inspireren en motiveren. Bijvoorbeeld door een goed recept te delen. Het delen van persoonlijke ervaringen aan de hand van de huiswerkopdrachten helpt deelnemers om zich kwetsbaarder op te stellen. De veiligheid in de groep staat daarbij voorop en natuurlijk is het zo dat de groep wel een beetje met elkaar op een lijn moet zitten. Als de groep goed loopt, loopt het proces ook goed.

Eye-opener: relatie zelfzorg en gewicht
Al snel gaan de deelnemers de voordelen ervaren van meer bewegen. En ook hoe betere zelfzorg leidt tot meer energie. Het gewicht gaat dan als vanzelf omlaag. Ze vinden het vaak een enorme eye-opener als ze begrijpen hoe de hormoonhuishouding, slecht slapen en stress hun gewicht negatief beïnvloed. Ik vind het mooi om te zien hoeveel sommige mensen uit het programma kunnen halen.”

 

Carin: hele fijne kans om anders in het leven te gaan staan

Carin zag op het wachtkamerscherm bij haar fysiotherapeut informatie over het programma CooL. Het sprak haar gelijk aan. Zij voelde zich al een tijdje in disbalans en wist niet wat ze daar aan kon doen. Carin is anderhalf jaar geleden gestart met CooL en is blij met het programma. Ze vind het een hele fijne kans, die ze iedereen gunt.

Vertaalslag
Carin: “Ik zit in een fijne groep. Iedereen heeft een eigen verhaal en beweegreden, maar we hebben allemaal hetzelfde doel. Anuschka heeft ons geleerd om anders te eten, te bewegen en te ontspannen. Als ik nu in een restaurant zit dan hoor ik haar stem: “Je kunt ook dit nemen” of “Je moet jezelf af en toe iets gunnen en daar dan ook echt van genieten!” En die vertaalslag merk ik op alle vlakken. Ik ben bewuster met dingen bezig. Kleine dingen vallen mij op. Ik was al een genieter, maar nu geniet ik nog meer!

Eerst beter in je vel
Binnen een jaar voelde ik mij lekkerder in mijn vel. Meer in balans. Sterker. Zelfs nu er van alles om mij heen aan de hand is, merk ik dat ik mij veel beter staande houd. Ik ben nog niet afgevallen. Van mijn overwicht heb ik geen last. Ik ben tenslotte een Bourgondische Limburgse. Toch heb ik nu het vertrouwen dat afvallen ook nog komt. Misschien moet het ook wel in deze volgorde. Eerst beter in je vel en dan afvallen. Anders heb je gewoon teveel om tegen op te boksen.”

 

Mareille: in kleine stapjes werken aan jezelf

Mareille is op advies van haar huisarts in augustus 2022 gestart met GLI CooL in Vijfhuizen. Vooraf heeft ze de programma’s CooL en SLIMMER met elkaar vergeleken. CooL sprak haar het meeste aan en was lekker dichtbij huis.

Weer  makkelijker bewegen
Mareille: “Vorig jaar ben ik naar de huisarts gestapt. Ik wist het niet meer. Ik wilde weer gemakkelijker kunnen bewegen. Ik wil tijdens de gymnastiekles dingen voor kunnen doen aan de kinderen. En ik wil me tijdens een leuk dagje uit met mijn zoontje, geen zorgen maken of ik wel in het stoeltje van de achtbaan pas.

Elkaar steunen
Ik doe dit programma samen met mijn buurvrouw. Dat werkt voor ons heel goed. Het is ook fijn dat we in een groep met gelijkgestemden zitten. Iedereen steunt elkaar. Laatst had ik echt een rot week en dan val ik makkelijk terug in oude gewoontes. Het is dan heel fijn als anderen je eraan herinneren dat een uitglijder ook bij het proces hoort. Kleine stapjes vooruit, zijn realistische stapjes vooruit. Het is heel belangrijk om dat goed voor ogen te houden.”

 

CooL in het kort

Het CooL-programma bestaat uit een basisprogramma van 8 maanden en een onderhoudsprogramma van 16 maanden. Beide programma-delen bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten van elk 90 minuten met daarnaast 3.5 uur aan individuele gesprekken. Tijdens het traject ligt de regie bij de deelnemer zelf en heeft de leefstijlcoach een ondersteunende rol. Belangrijke thema’s zijn voeding, beweging, slaap, stress, energiemanagement, timemanagement, vitaliteit en ontspanning. Alle thema’s worden in het basisprogramma besproken en komen in de onderhoudsfase nog een keer terug.”

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.