Goede ervaringen GLI

feb 28, 2020

Begin 2019 is de eerste GLI groep van start gegaan in Nieuw-Vennep. Op dit moment zijn er daar 10 SLIMMER groepen. In Hoofddorp gaat in maart de eerste CooL groep van start. Fysiotherapeut Charlot Ruhe, Buurtsportcoach Joost Groenewegen en leefstijlcoach Céline Neefkes vertellen over de ervaringen tot nu toe.

Céline: “Het is mooi om te zien dat een groep, van soms wat bedrukte mensen, zich transformeert tot een groep blije ondernemende mensen.”

Ervaringen met de GLI in Nieuw-Vennep

Op het moment zijn er 90 actieve deelnemers in Nieuw-Vennep. In de eerste groepen zijn er wel wat deelnemers uitgevallen, maar bij de laatste 48 deelnemers zijn er nog maar drie uitgevallen.
De doelgroep varieert van 28 tot 80 jaar, waarvan overwegend vrouwen.

Charlot: “Op dit moment zijn de eerste GLI-ers al een jaar bezig, met goede resultaten. Mensen voelen zich fitter, bewegen meer, maken andere keuzes op het gebied van voeding en zijn vooral bewuster bezig met hun nieuwe gezondere leefstijl.

Groepsproces helpt in gedragsverandering

Het afgelopen jaar heeft laten zien dat gedragsverandering lastig is, maar dat het groepsproces hier positief aan bijdraagt. De deelnemers stimuleren elkaar en de bijeenkomsten zorgen voor een stok achter de deur. Bij de terugkommomenten blijken ook de eerste GLI-ers, die nu al 6 maanden minder frequent gezien worden, nog goed bezig. Natuurlijk ondervinden de deelnemers obstakels op het gebied van gedragsverandering. Dit blijkt de grootste uitdaging van het programma. Al met al, wordt er met elkaar hard gewerkt aan dit doel.”

Een succesvolle casus

Dame van 79 jaar met DM2 met als doel: gezond oud worden. Zij is een jaar geleden gestart met de GLI.
• Buikomvang: van 96 cm naar 84 cm
• Gewicht: 85 kg naar 63 kg
• Geen DM medicatie meer, voorheen 2 tabletten metformine
• Gevoelsmatig: fitter, kan veel meer bewegingen doen zonder beperkingen (bijv. iets onderuit een kastje pakken), voelt zich leniger.
• Hoeveelheid bewegen op dit moment: 1x p/w HIIT samen met andere GLI deelnemers, een uur 50fit zwemmen, nordic walking 1,5u. Alle andere dagen Nederland in beweging en wandelen met de hond.
• Slaap: voorheen 6 nachten p/w slecht, nu 4-5 nachten goed. Soms nog wisselend.

Buurtsportcoach

Vanuit Team Sportservice Haarlemmermeer is de Buurtsportcoach aangesloten bij SLIMMER. Een onderdeel van het programma is dat de buurtsportcoach in gesprek gaat met de deelnemers over het beweegaanbod in de regio.

Intakegesprek terugkoppelen in de groep

Joost: “De buurtsportcoach kijkt terug op goede bijeenkomsten waarin de interactie met de deelnemers als positief werd ervaren. Er is gekozen voor een kort intakegesprek met de deelnemer om daarna een terugkoppeling te geven tijdens een groepsbijeenkomst. Op deze manier kan de deelnemer zijn beweegbehoefte aangeven en daarna tijdens de groepsbijeenkomst ervaringen en activiteiten met elkaar delen. Tijdens de groepsbijeenkomst heeft de Buurtsportcoach het eerst over hoe je bewegen in je dagelijkse routine kunt brengen. Daarna is een terugkoppeling op de beweegbehoefte per deelnemer. Als de deelnemer nog vragen heeft over beweegactiviteiten in de regio, kan hij/zij na de bijeenkomst telefonisch of per mail contact opnemen met de Buurtsportcoach.

Het begeleiden naar sportaanbod door de Buurtsportcoach stond gepland aan het einde van het programma SLIMMER. Om de deelnemers beter te ondersteunen/begeleiden bij het vinden van een passend beweegaanbod is ervoor gekozen de bijeenkomst met de buurtsportcoach eerder in het programma te organiseren. Op deze manier kunnen we de deelnemers (nog) beter begeleiden naar beweegactiviteiten.

We zijn gestart met een pilot om de deelnemers tijdens het GLI-programma kennis te laten maken met een beweegactiviteit en ze een bezoek te laten brengen bij de sportaanbieder.”

Start GLI in Hoofddorp

In Hoofddorp wordt per 1 maart gestart met het programma CooL.

Mentale transformatie

Celine: “Als CooL coach ben ik al ruim een jaar bezig met het begeleiden van een aantal groepen in mijn eigen woonplaats. Natuurlijk ligt bij de meeste CooL deelnemers de nadruk op meer bewegen en gewichtsverlies. Wat mij echter vooral opvalt is de mentale transformatie van de meeste deelnemers. Dit wordt o.a. veroorzaakt door een algemene bevrijding van het dieetjuk, constante druk en schuldgevoel. En een toename van het zelfvertrouwen.

Conditie en kwaliteit van leven verbeterd

Al zijn de fysieke resultaten verschillend, alle deelnemers hebben hun conditie en kwaliteit van leven verbeterd. Daarnaast zijn een aantal mensen flink afgevallen. Het is mooi om te zien dat een groep, van soms wat bedrukte mensen, zich transformeert in een groep blije ondernemende mensen. Ook niet onbelangrijk om te melden is dat er een aantal deelnemers van de Metformine af zijn.

Regie terugpakken

De GLI is een waardevolle toevoeging in verwijsmogelijkheden van de huisartsen en POH’s. De deelnemers leren de eigen regie terug te pakken over hun leefstijl en hopelijk blijft de preventieve werking die hiervan uit gaat nog lang doorwerken.”

 

 

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.