Meekijkconsult is elegante manier van samenwerken

mrt 7, 2023

In april 2022 ging het eerste meekijkconsult diabetes van start. Sindsdien zijn er nog 15 meekijkconsulten van andere specialismen bij gekomen. Het meekijkconsult bespaart de betrokken zorgprofessionals tijd. Huisarts Alfred Jubels is blij met de dit aanbod en maakt er graag gebruik van. Hij deelt zijn ervaringen over het meekijkconsult.

Het kost me minder tijd

Alfred: “Een meekijkconsult vind ik prettig en praktisch voor alle betrokkenen. Met bellen moet het twee mensen uitkomen. Met alle drukte en bezigheden is zo’n moment is niet altijd direct voorhanden. Ik vind het lastig om iemand te storen die druk bezig is of soms lang in de wacht te staan. Op een ander moment terug te moeten bellen is niet altijd praktisch. Nu stel ik mijn vraag op een moment dat het goed uitkomt. Dat kan ik ook aan de patiënt melden. Ik krijg altijd antwoord binnen de afgesproken tijd. Over het proces ben ik dan ook heel tevreden. Nu bel ik alleen nog als ik snel een antwoord nodig heb. Het meekijkconsult is niet geschikt voor spoedvragen.

Het is leuk en leerzaam

Ik maak vooral gebruik van de meekijkconsulten MDL, interne, urologie en reumatologie. Ik vind het heel leerzaam om een vraag te stellen over een bepaalde aandoening en het te bepalen beleid. Dit kan nodeloos doorverwijzen voorkomen. Soms is het een soort kleine klinische les. Binnen de huisartsenpraktijk controleren we regelmatig het bloed van patiënten. Daar komen soms licht afwijkende resultaten uit. Het is prettig als een specialist advies geeft over deze uitslag. Ik wil dan graag van de specialist horen of ik daar nog iets mee moet doen. Dit voorkomt onnodig vervolgen en ongerustheid bij de patiënt. Daarom vind ik het meekijkconsult ook een fijne service naar mijn patiënten toe.”

Ook andere collega’s uit onze regio deelden hun ervaringen met het meekijkconsult. 

Wat is een meekijkconsult precies?

Bij een meekijkconsult stuurt de huisarts een schriftelijke vraag aan een medisch specialist in het Spaarne Gasthuis via ZorgDomein. De huisarts ontvangt binnen twee werkdagen het antwoord van de medisch specialist. Het antwoord kan een advies voor diagnostiek of behandeling zijn, maar ook het advies om de patiënt toch door te verwijzen. De huisarts blijft hoofdbehandelaar. In het kader van ‘De Juiste zorg op de juiste plek’ is in onze regio in 2022 het meekijkconsult geïntroduceerd. Een bewezen instrument om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Beschikbare meekijkconsulten (maart 2023)

 1. cardiologie en cardiologie ECG
 2. chirurgie (vaat, trauma, GE/onco, wond, baria)
 3. geriatrie
 4. interne geneeskunde – diabetes
 5. interne geneeskunde – endocrinologie
 6. interne geneeskunde – hemato-/oncologie
 7. interne geneeskunde – obesitas
 8. interne geneeskunde – vasculair
 9. longgeneeskunde incl COPD
 10. MDL
 11. orthopedie
 12. palliatieve zorg (TOPZ)
 13. pijncentrum
 14. reumatologie
 15. revalidatie
 16. urologie

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.