Lucyna de Graaf is ruim 20 jaar als huisarts werkzaam in Hoofddorp en heeft een speciale relatie met palliatieve zorg als kaderarts en consulent palliatieve zorg. Zij denkt dat het werken in PaTz-groepen (Palliatieve zorg thuis) het werk leuker maakt, omdat het verbeteren van de lokale samenwerking en kennisuitwisseling hand in hand gaan.
Welke ervaring heb je als huisarts met palliatieve zorg?
Lucyna: “In mijn studie en eerste baan kwam ik al in contact met palliatieve patiënten.
Mijn grootste en meest waardevolle ervaring, kreeg ik door mijn werk als huisarts. Gemiddeld per jaar sterven 30-35 patiënten per huisartsenpraktijk. De meeste patiënten overlijden, uitzonderingen daar gelaten, na een lange (weken, maanden) ziekteperiode. Palliatieve zorg voor patiënten en de intimiteit van deze zorg is voor mij een van de essentiële taken als huisarts. Deze zorg wordt altijd samen met andere hulpverleners en/of mantelzorgers verleend. Het vraagt om overleg en samenwerking. Palliatieve zorg is veelzijdig en persoonsgericht. Het vraagt tijd, aandacht, deskundigheid en soms ook durf of improvisatie van de huisarts. Het is alsof je iedere keer een nieuwe puzzel legt.
Hoe kijk je als huisarts naar PaTz-groepen?
In een PaTz-groep komen meerdere disciplines bij elkaar die betrokken zijn bij de zorg voor specifieke patiënten. Ik heb met PaTz-groepen nog niet zo veel ervaring, maar zie wel al verschillende voordelen. Ten eerste maakt de uitwisseling van kennis en ervaring dat je constant van elkaar leert. Als de casuïstiek er om vraagt mag je ook andere deskundigen erbij betrekken voor specifieke kennis of vaardigheden. Ten tweede maak je kennis met de andere, bij een specifieke patiënt, betrokken zorgverleners en dus ook met hun competenties en organisaties. Ieders kennis en vaardigheden worden hierdoor beter benut. Dit verheldert en bevordert de samenwerking enorm en daarmee ook het werkplezier! Ten derde biedt de groep je de mogelijkheid om met elkaar terug te kijken naar casuïstiek. Het kan veel opleveren om complimenten naar elkaar toe uit te spreken over de geleverde zorg en eventuele gemiste kansen te identificeren. Ten vierde krijg je samen de kans om vooruit te kijken en te anticiperen op de lopende zaken en nieuwe zorgpatiënten. Ten vijfde meen ik dat je op deze manier bezig bent je zorgnetwerk te uit te breiden en leert te benutten in je eigen regio.
Ik hoop echt dat de huisartsen, en alle andere bij de palliatieve zorg betrokken zorgverleners, de tijd en energie willen steken in de opbouw van de PaTz-groep en alle mogelijkheden van zo’n groep gaan gebruiken.
Hoe was de eerste bijeenkomst van de PaTz groep in Hoofddorp?
Op donderdag 4 november hebben we een startbijeenkomst gehad onder begeleiding van Astrid Kodde. Astrid is als kaderarts palliatieve zorg ook ambassadeur van PaTz. Tijdens haar presentatie heeft ze ons meegenomen in wat PaTz inhoudt en wat er van een ieder verwacht wordt. Er waren wijkverpleegkundigen van Buurtzorg (2 teams), Amstelring en de coördinator Palliatieve zorg van Amstelring, zes huisartsen en de Specialist ouderengeneeskunde van Hospice Bardo. Regiocoördinator ouderenzorg Jacqueline Keijser van de Zorggroep organiseerde de bijeenkomst.
Wendela Cotterink, wijkverpleegkundige van de Buurtzorg heeft aangeboden de groep als voorzitter te begeleiden.”