Wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige is verantwoordelijk voor de indicatiestelling, de uitvoering en de organisatie van verpleging en verzorging bij mensen thuis. De wijkverpleegkundige richt zich op het ondersteunen van het zelfmanagement, met als doel mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, ondanks ouderdom, ziekte of beperking, en met zo veel mogelijk behoud van eigen regie en kwaliteit van leven. Dit doet de wijkverpleegkundige onder andere door:

  • aan te sluiten bij de wensen, behoeften en verwachtingen van de patiënt, en door het signaleren van kwetsbaarheid, het ondersteunen en bevorderen van een gezonde leefstijl, het afstemmen en samenwerken met mantelzorg en zo nodig het inzetten van vrijwilligers
  • contact te onderhouden met het professionele netwerk rond de oudere en vormt de verbinding tussen het medisch en sociaal domein/ wijknetwerk
  • pro- en reactief signaleren van gezondheids- en welzijnsproblematiek op individueel en wijkniveau
  • preventie op individueel en wijkniveau
  • specialistische zorg ( o.a. verpleegtechnische handelingen)
  • terminale zorg

De wijkverpleegkundigen voeren zelf de hoog complexe zorg uit, onderhouden, als zorgverantwoordelijke, de contacten met andere professionals, voorzieningen en/of sociaal netwerk in samenspraak met de oudere/mantelzorger. Er vindt afstemming plaats over de zorg coördinatie met de betrokken partijen uit het kernteam en dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het zorgplan. De wijkverpleegkundigen coachen de verzorgenden en mbo-verpleegkundigen, binnen hun team, in de uitvoering van de zorg.

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.